VR Brillen in de bouw

Google Glass bleek enkele jaren geleden geen succes. Het probleem lag niet zozeer bij het product maar bij de beoogde doelgroep. De eindconsument was niet klaar voor een techno bril met een camera die alles om je heen zou opnemen. Binnen de industrie wordt deze technologie wel gewaardeerd. Virtual Reality en Augmented Reality worden de komende jaren in steeds hogere mate toegepast binnen de industriƫle sector. Van het trainen van medewerkers in de bouw tot interactieve handleidingen en de visualisatie van bouwprojecten. Bedrijven als ODG leggen zich volledig toe op deze opkomende markt.

Virtual Reality trainingen

Werken met een hijskraan kan gevaarlijk zijn. Op bouwplaatsen zijn er veel potentieel gevaarlijke situaties. Net zoals er vliegsimulatoren zijn voor piloten kunnen medewerkers in de bouw ook trainen voor ze met het echte werk aan de slag gaan. Dankzij de mogelijkheid een complete omgeving in VR na te bootsen heb je relatief weinig ruimte nodig, en de kosten liggen veel lager dan voorheen.

Augmented Reality handleidingen

Stel, de werknemer moet een aantal pijpen aan de wand bevestigen. Daarvoor heeft hij een schema op papier. Steeds een stuk papier oppakken werkt niet prettig. Met een AR bril ziet de werknemer de echte wand, en over zijn gezichtsveld wordt het schema weergegeven. De werknemer kan zo beide handen gebruiken en de stappen stuk voor stuk doornemen. Het is zelfs mogelijk met het knipperen van de ogen of zwaaien met de hand het systeem te besturen.

Virtueel rondlopen in een ziekenhuis

De Artsen Zonder Grenzen moeten soms in uitzonderlijk gevaarlijke situaties in tijdelijke ziekenhuizen werken. Om ze vooraf te trainen lopen ze met een Virtual Reality headset voor ze vertrekken door een virtueel ziekenhuis. Ze leren de ruimtes kennen, de manier van navigeren en werken. Wanneer ze arriveren in het echte ziekenhuis kunnen ze direct aan de slag zonder inwerken. Dit soort visualisaties van echte constructies komt steeds vaker voor, ook al in het bouwproces. Zo worden fouten voorkomen alvorens het gebouw te plaatsen.
De consument was er nog niet klaar voor, de industriƫle sector omarmt VR en AR technologie volledig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *