Google Cardboard laten bedrukken

Virtual Reality is in 2016 helemaal doorgebroken. Voor de beste VR ervaring heb je een snelle PC nodig met een moderne grafische kaart en een dure headset die voorzien is van speciale controllers. Aan dit totaalpakket hangt een flink prijskaartje, daarnaast heb je ook veel ruimte nodig in huis. De Google Cardboard is de meest eenvoudige wijze om kennis te maken met Virtual Reality toepassingen. Voor slechts enkele euro’s zet je een Google Cardboard in elkaar, dan is het een kwestie van een smartphone in de houder schuiven, een paar (gratis) VR apps downloaden en genieten maar! Wat zijn de mogelijkheden van Google Cardboard en zijn er ook alternatieven? Google Cardboard virtual reality bril bedrukken met logo

Het begin van betaalbare VR

Op 25 juni 2014 werd de Google Cardboard gelanceerd. Zoals de naam al aangeeft is dit product ontwikkeld door Google, tegenwoordig zijn er vele bedrijven die hun eigen versie hebben gemaakt. Oorspronkelijk lag de prijs op pakweg twintig dollar, nu koop je voor minder dan drie euro een soortgelijk kartonnen vouwdoosje.

Het idee is voortgekomen uit de “Innovatie Vrije Tijd” voor Google medewerkers. Twee Google ontwikkelaars in Parijs kwamen met het idee voor een kartonnen houder voor smartphones om Virtual Reality beelden mee te bekijken. Het begon als weggevertje tijdens de Google ontwikkelaarsconferentie in 2014 en wist al snel door te dringen tot het grote publiek.

In 2014 stond Virtual Reality nog in de kinderschoenen. Er waren enkele prototypes en Kickstarter campagnes die vooral gericht waren op technologische voorlopers met een flinke beurs. De Google Cardboard is een heel simpel idee; een plat stuk karton die je kunt vouwen waarmee een houder ontstaat voor de meeste smartphones. Er worden twee lenzen meegeleverd waarmee het smartphone scherm wordt omgetoverd tot een stereoscopische 3D Viewer. De eerste versie had geen knoppen, dat maakte navigeren met een Google Cardboard beperkt. Later werd er een “knop” toegevoegd die in verbinding staat met een aanraakscherm van de smartphone. Zo kun je navigeren in menu’s en eenvoudige spellen spelen.

Betere VR bril? VR Bril huren.

Een optie voor wanneer je een wat geavanceerder model wil huren, anders dan een VR Cardboard, is een Bril huren Nederland. Hiermee bespaar je de honderden euro’s kosten en kun je toch genieten van een VR ervaring. Zo wordt VR ook toegankelijk voor Events.

Een View Master van karton

Veel volwassenen herinneren zich de View Master nog wel, een plastic houder waarin ronde schijven werden geplaatst met piepkleine foto’s. Deze foto’s kon je in stereoscopisch 3D bekijken. De Google Cardboard is eigenlijk de moderne versie van de oude View Master. Het was dan ook niet zo verrassend dat speelgoedfabrikant Mattel zelf met een “Cardboard” houder op de markt kwam, ditmaal wat steviger en van kunststof. Ze brengen er zelfs een nieuw type ronde kaarten voor op de markt. Verder is het een smartphone houder net als de originele Google Cardboard met als voornaamste doelgroep kinderen.

Smartphone houder voor kinderen

De Google Cardboard en de vergelijkbare View Master hebben twee bijzondere beperkingen ten opzichte van de dure Virtual Reality headsets zoals de Oculus Rift, de HTC Vive en de PSVR van Sony. Als eerste hebben de Google Cardboard houders geen eigen beeldscherm, er is altijd een smartphone nodig met een redelijk groot scherm. Daarnaast hebben de Google Cardboards en afgeleide modellen geen hoofdband, je moet als gebruiker de houder zelf vasthouden. Hoewel de voornaamste reden kostenbesparing was is dit uitgegroeid tot “feature”. De meeste fabrikanten van VR headsets adviseren kinderen jonger dan 12 jaar geen Virtual Reality headsets te laten gebruiken. Deze maatregel is vooral een kwestie van “voorkomen is beter dan genezen”, het is niet bekend of VR headsets voor fysiologische of neurologische aandoeningen kunnen zorgen. Bij een Google Cardboard is het heel eenvoudig de VR Viewer te verwijderen, zodra je even wilt opkijken, of je armen moe worden zul je de Cardboard afnemen. Hierdoor is de kans op problemen veel kleiner. Wanneer je een kind wilt laten spelen met VR apps, of een 360 graden video wilt laten zien geeft een Google Cardboard je meer controle over de tijdsduur. 

Google Cardboard Software

Een Google Cardboard smartphone houder is in beginsel een heel eenvoudig product; er zit geen elektronica ingebouwd, je hebt geen batterijen nodig. Het is een kartonnen vouwdoos met twee plastic lenzen en bij “luxere” modellen een knop die contact maakt met het aanraakscherm. Dat maakt het mogelijk de meeste toestellen te gebruiken zolang het beeldscherm redelijk groot is. Voor zowel Android als Apple toestellen zijn volop VR applicaties in de App stores te vinden. Van gratis niemendalletjes tot enkele uitgebreide games tegen betaling. Bij spellen heb je soms een losse controller nodig die je via een Bluetooth verbinding moet koppelen aan je smartphone.

De videospeler van YouTube biedt standaard ondersteuning voor 360 graden videoclips. Je kunt bij een panorama video op het Google Cardboard icoon klikken en je krijgt een beeld dat in tweeën is gesplitst. Plaats de smartphone in de Google Cardboard en je kunt de 360 graden video bekijken, soms met stereoscopische diepte maar niet altijd. Er zijn speciale panorama video thema kanalen op YouTube beschikbaar.

Facebook was ook vrij snel met het aanbieden van 360 graden video. Omdat panorama videocamera’s nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek zul je niet zoveel 360 graden foto’s en videoclips tegenkomen. Facebook is overigens eigenaar van de concurrerende Oculus Rift headset.

Google heeft zelf enkele interessante apps uitgebracht om meer te halen uit jouw Google Cardboard. De Cardboard Camera bijvoorbeeld, een app om panoramafoto’s te maken met stereoscopisch beeld en geluid. Google Expeditions is ook interessant, dat zijn expedities die geschikt zijn voor het onderwijs, je kunt meerdere toestellen aan elkaar koppelen via een Wifi verbinding voor klassikale lessen. In Amerika levert Google zelfs complete sets voor scholen op basis van de Expeditions app en Google Cardboard houders. Google Spotlight is een collectie van professioneel gemaakte panorama films waarvan een deel beschikbaar is voor de Google Cardboard.

De spellen die je via Google Cardboard kunt spelen halen het doorgaans niet bij de titels voor de PC headsets. Dit komt voornamelijk door de beperkte processorkracht van smartphone toestellen.

Daydream is de opvolger van Google Cardboard

Na het succes van Google Cardboard kwamen er andere kapers op de kust. Samsung wist een nieuwe markt aan te boren met de Gear VR, een headset die alleen met bepaalde Samsung toestellen werkt. Google heeft een soortgelijk concept ontwikkeld maar dan geschikt voor alle fabrikanten die bereid zijn toestellen te produceren volgens de vereiste specificaties. De Daydream View is een headset van textiel die geleverd wordt met een kleine controller. De prijs ligt hoger dan de Cardboard, je krijgt er wel meer hoogwaardige Apps voor terug. Zoals Cardboard bedrukt 

Google Cardboard is niet het einde van Virtual Reality, het is een laagdrempelige ingang in de mogelijkheden van VR. Als je niet begrijpt wat Virtual Reality zo bijzonder maakt is een Google Cardboard een goedkope introductie. Zolang je rekening houdt met de technische beperkingen van “mobiele VR” zal er een (virtuele) wereld voor je open gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *